Wpływ diety na występowanie choroby

Jednym z podstawowych czynników wpływających na występowanie objawowej choroby hemoroidalnej są zaparcia. Złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do spowolnienia pasażu treści pokarmowej w jelitach, nadmiernym odwadnianiu stolca, w wyniku czego wypróżnienia następują rzadziej. Osobnym aspektem jest konsystencja stolca, która w przypadku zaparć jest zbita, twarda, co dodatkowo utrudnia proces wypróżnień, które mogą stawać się nawet bolesne. 

To ważne!

Celem minimalizacji występowania zaparć i przede wszystkim wpływania na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego niezbędne są elementy prawidłowego żywienia, do których zalicza się:

  • Odpowiednie nawodnienie organizmu
  • Regularne spożywanie posiłków
  • Odpowiednia zwartość błonnika w diecie

Odpowiednie nawodnienie organizmu

Prawidłowa dzienna podaż płynów to około 2 – 2.5 litra. Oczywiście jest to uzależnione od masy ciała, wysiłku fizycznego, pory roku, przyjmowanych pokarmów i innych elementów wpływających ostatecznie na gospodarkę wodno-elektrolitową.

Należy pamiętać, że płyny to nie tylko woda, ale także zupy, soki, owoce (szczególnie te z dużą zawartością wody – np. arbuz, melon, winogrona).

Należy unikać płynów słodkich (soki nienaturalne, słodkie napoje gazowane), gdyż zawierają dużą ilość cukrów prostych. Osoby starsze powinny unikać wody gazowanej. Zawarty dwutlenek węgla, wpływa na szybsze uczucie ugaszenia pragnienia (wpływ CO2 na błonę śluzową przewodu pokarmowego), a w konsekwencji mniejszej ilości spożywanej wody.

Dbaj o właściwe nawodnienie organizmu
Dbaj o właściwe nawodnienie organizmu - pij conajmniej 2 litry wody dziennie.

Regularne spożywanie posiłków

Ważnym jest spożywanie posiłków o regularnych porach dnia. Zaleca się spożywanie posiłków o mniejszych objętościach, a częściej. Optymalnie jest to 4-5 posiłków na dobę, a ostatni posiłek powinien być spożyty 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być zbilansowane pod względem składu produktów, z dużą zawartością warzyw i owoców. Unikać należy jedzenia typu fast food, a także potraw ostrych, pikantnych, słodkich.

Odpowiednia zawartość błonnika

Bardzo istotną częścią diety powinien być błonnik. Błonnik to zespół substancji, głównie polisacharydowych (np. celuloza, pektyny), które w organizmie człowieka nie ulegają procesom trawienia przez naturalne enzymy przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy można podzielić także na frakcje, które z uwagi na stopień rozpuszczalności w wodzie dzielimy na:

  • nierozpuszczalny (celuloza, ligniny),
  • częściowo rozpuszczalny (hemiceluloza)
  • rozpuszczalny (pektyny, gumy).

Błonnik wpływa na prawidłową funkcję jelit, pobudza perystaltykę oraz wydzielanie śliny, usuwa z organizmu nadmiar kwasów żółciowych regulując poziom cholesterolu. Ma także działanie prebiotyczne, wpływa na prawidłowy rozwój i równowagę flory bakteryjnej jelit. Dzięki właściwościom spęczniania (głównie w żołądku), błonnik zawarty w diecie zmniejsza uczucie głodu oraz zwiększa masę stolca.

Zalecana dzienna dawka błonnika to 35 g. Warto jednak pamiętać, że diety wysokobłonnikowej powinno się unikać w chorobach żołądka, trzustki ale także w przypadku zapaleń jelit.

Zapamiętaj

  • Dzienna podaż płynów to około 2 – 2.5 l dziennie.
  • Spożywaj posiłki częściej ale w mniejszych objętościach. Ostatni posiłek 2-3 godziny przez snem.
  • Ważnym elementem codziennej diety powinien być błonnik, który reguluje wiele procesów w przewodzie pokarmowym.

Unikalny lek na hemoroidy

10 CZOPKÓW • 25 G MAŚĆ

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu