Dbaj o swój jadłospis
Prawidłowe odżywianie się i zbilansowana dieta są kluczowym elementem w zapobieganiu dolegliwościom hemoroidalnym. Między odżywianiem a hemoroidami istnieje ścisły związek, co może wydać się zdumiewające na pierwszy rzut oka. W przypadku występowania dolegliwości hemoroidalnych należy zrobić wszystko, aby wypróżnianie odbywało się w naturalny sposób oraz aby jelito pozostało zdrowe. Pożywienie bogate w błonnik, z małą zawartością tłuszczy i ostrych przypraw wspomaga regularne wypróżnianie, dzięki czemu miękki stolec nie podrażnia błony śluzowej odbytu.
Zaleca się śniadanie składające się z musli ze świeżych ziaren oraz chleba pełnoziarnistego. Surówki we wszelkiej postaci powinny codziennie stanowić część diety. Także produkty mleczne, takie, jak maślanka, twaróg, jogurt i żółty ser należy na stałe włączyć do jadłospisu. Na deser lub na przekąskę wspaniale nadają się świeże owoce.
Jakich potraw unikać?
Zrezygnować powinno się natomiast z białego pieczywa, słodyczy, tortów śmietanowych oraz ciast. Zadbać należy również o wystarczającą ilość napojów (2-3 litry wody mineralnej, herbaty owocowej lub ziołowej) oraz ograniczyć spożycie alkoholu i kawy.
Należy również ograniczyć środki spożywcze oraz używki powodujące zaparcia, takie jak czekolada, cola, kakao oraz czarna herbata. Potrawy powodujące silnie wzdęcia np. rośliny strączkowe, cebula, kapusta itp. rzadko powinny być częścią menu.
Unikalny lek na hemoroidy
uśmierza ból
eliminuje świąd i pieczenie
zapobiega nawrotom choroby
10 CZOPKÓW • 25 G MAŚĆ
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu